Historia blendera
Pierwowzór blendera to koniec XIX wieku i urządzenie, które służy upłynnianiu niektórych składników pożywienia, początkowo były to zboża. Bardziej obrazowo można powiedzieć, że pierwsze blendery były przeznaczone do przetworzenie produktów stałych w takie, które mają lepszą przyswajalność są bardziej płynne. Blendery współczesne na pewno mocno się zmieniły, ale ich założenie w formie upłynniania się nie zmieniło i taka jest ich funkcja podstawowa.
Juice blender
Dla blenderów na Wyspach Brytyjskich określa się właśnie bardzo często słowami Upłynniacz od słowa liquid ciecz. Dziś blendery obok sokowirówek i wyciskarek to jedno z podstawowych urządzeń do przygotowania soku czy koktajlu. To połączenie takich elementów, które są najlepsze dla zdrowia. Zanim jednak zdecydujemy się na kupienie blendera warto sprawdzić czy mogą się one różnić i czego będzie można się spodziewać po takich urządzeniach. Można także powiedzieć o tym jakie konkretnie możliwości uda się wykorzystać, by przygotować sok był rzeczywiście doskonały. Warto wiedzieć czym tak naprawdę będzie się różnić smoothie a zwykły sok.
Jak działa blender
Blender to urządzenie do rozdrobnienia wsadu, które będzie pozwalało na przygotowanie jednorodnego płynu. Proces ten uzyskiwany będzie za pomocą szybko wirującego noża. Zasada działania blendera będzie jednak inna niż wyciskarek czy wirówek. Efekt jest jednak zbliżony, ścianki niestrawnych tych komórek, które są niestrawne dla naszego organizmu zostaną rozerwane przez noże wirujące i tym samym dostaniemy sok z uwolnionymi składnikami odżywczymi, które w pełni będą dla nas dostępne.
Sokowirówka
Jeśli chodzi o wirówki celulozowe błony komórkowe są rozerwane w wyniku ścierania masy roślinnej na szybkoobrotowej tarce. W wyciskarkach soku dochodzi natomiast do ich miażdżenia przez duże twarde wały. Tutaj jednak podobieństwo będzie się kończyć. O ile wirówki i wyciskarki w dalszym procesie przetwarzania dzielą płyn, sok od pulpy produkt otrzymywany z blendera będzie w stanie zachować te wszystkie najcenniejsze składniki produktów. Dlatego właśnie te kwestie należy brać pod uwagę i przygotowywać sobie taki sok, który w 100% będzie spełniał nasze oczekiwania.