Wiele substancji zawartych w sokach owocowych jest w stanie zastąpić w dużej mierze farmaceutyki wykorzystywane w leczeniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca czy rak. Rutyna Najbardziej znane flawonoidy, jakie znajdziemy w świeżych sokach wyciśniętych przez wyciskarki wolnoobrotowe to rutyna i zbliżona do niej chemicznie kwercetyna. Ich działanie polega na wspieraniu aktywności witaminy C, której głównym zadaniem jest uszczelnianie naczyń krwionośnych. Blokuje to drobnoustrojom możliwość zakażania nas. Działanie to jest szczególnie widoczne w kapilarach, czyli w tak zwanych naczyniach włosowatych. Jest to bardzo ważne, ponieważ to te właśnie naczynka docierają bezpośrednio do tkanek całego organizmu i to przez nie przedostaje się do tkanek pokarm oraz tlen. Także za ich sprawą usuwane są wszelkie toksyny.
Bioflawonoidy w sokach
Bioflawonoidy to po prostu flawonoidy ze źródeł naturalnych, czyli najzdrowsza opcja. Ich działanie to także wsparcie w leczeniu hemoroidów i wszelkich żylaków, spowolnienie utleniania witaminy C, zmniejszenie krzepliwości krwi (ogranicza to ryzyko udarów) oraz redukcja procesów utleniania cholesterolu HDL, co jest procesem bardzo niepożądanym, bo bezpośrednio może prowadzić do zamykania światła naczyń krwionośnych.
Nie tylko flawonoidy
Oprócz flawonoidów mamy w sokach jeszcze fitosterole. Są to związki bardzo podobne do cholesterolu, ale nieporównywalnie zdrowsze dla naszego serca. Najwięcej jest ich w zbożach, a poleca się je głównie jako wsparcie hormonoterapii dla kobiet przechodzących menopauzę. Jeszcze inna substancja, na którą warto zwrócić uwagę, to sulforafan. Potwierdzono ponad wszelką wątpliwość jego skuteczność w zapobieganiu raka. Znajdziemy go najwięcej w sokach z brokułu oraz w innych podobnych warzywach zielonych, na przykład w kapuście i brukselce, ale też w gorczycy i w chrzanie. Warto podawać go kobietom, gdyż ma działanie blokujące raka piersi. Nie musi być to nawet sok z tych warzyw. Wystarczy ich trochę dołożyć do większej mieszanki.
Substancje antyrakowe
W warzywach i owocach jest bardzo dużo przeciwutleniaczy, które są w stanie zmniejszyć ryzyko pojawienia się raka. Szczególnie dużo jest ich w pomidorach, gdzie pojawia się bogactwo dopiero poznawanego przez naukę likopenu. Kapusta zawiera izotiocyjanian fenetylowy, znany środek na raka płuc, a owoce o ciemnej barwie, na przykład winogrona. Do tego doliczyć należy jeszcze kiełki soi, kiełki czosnku i najzwyklejsze na świecie marchewki. Zupełnie już na koniec można dodać, że soki owocowe i warzywne stymulują wydzielanie adrenaliny, co pozwoli się rano o wiele szybciej obudzić.