Nicole Loomis
Dla osób zaznajomionych z szałem na fitness, który ogarnia cały świat, korzyści płynące z picia soków nie są zaskoczeniem. Nawet 100 ml świeżego soku owocowego, takiego jak sok pomarańczowy, dostarcza niezliczonych witamin i minerałów, które można znaleźć w całych owocach, a kosztuje tylko 47 kalorii dziennie. Niezliczone witaminy niezbędne dla zdrowego wzrostu, gęstości kości i funkcjonowania organów można łatwo przyswoić, stosując prosty przepis na sok lub dwa każdego ranka. Niezależnie od tego, czy masz w domu automatyczną sokowirówkę, czy wolisz odwiedzić profesjonalną sokowirówkę na siłowni lub w barze, korzyści płynące z picia soków mogą być łatwo dostępne w każdym otoczeniu. Wielu zapalonych sokowirówkowiczów może nie zdawać sobie sprawy z tego, że wiele z ich ukochanych przepisów i komercyjnych sokowirówek zostało zainspirowanych praktykami producentów soków na całym świecie.
Weźmy na przykład Peru. Podczas gdy profesjonalna sokowirówka w Stanach Zjednoczonych może kosztować 10 dolarów za szklankę świeżego soku owocowego, peruwiańska sokowirówka policzy sobie od 50 do 3 dolarów za równie dobrą szklankę świeżego soku owocowego. Dostęp do szerokiej gamy lokalnych składników wzmacnia korzyści płynące z picia soków w Peru i w większości krajów Ameryki Południowej, ponieważ dostarcza organicznych produktów, uzyskanych dzięki zrównoważonym praktykom rolniczym i łączy się z kreatywnymi przepisami barów sokowych. Czy istnieje lepszy sposób na zaspokojenie zapotrzebowania na witaminę C niż szklanka lokalnego soku z papai, pomarańczy i mango z odrobiną trawy pszenicznej? Mieszkańcy Ameryki Południowej opanowali do perfekcji sposób uzyskiwania soku z trawy pszenicznej i rozumieją, że korzyści płynące z jej spożywania sprawiają, że wysiłek się opłaca. Komercyjne sokowirówki w Stanach Zjednoczonych mogą zainspirować się kreatywnymi przepisami z barów sokowych na południu.
Około 70% Amerykanów nie spożywa zalecanej ilości owoców i warzyw dziennie zgodnie ze standardem The Dietary Guidelines for Americans, ale nie ma lepszego sposobu na dosłodzenie dawki niż cukier trzcinowy. Korzyści płynące z picia soku z trzciny cukrowej są różnorodne, ale nie można pominąć wspaniałego smaku, który jest głównym czynnikiem decydującym o dodaniu go do ulubionego przepisu z sokowirówki. W rzeczywistości, w wielu krajach Ameryki Południowej i Afryki właśnie tak się robi. Wiele firm produkujących soki posiada wyciskarkę do trzciny cukrowej, która służy właśnie do tego celu. Z jednej łodygi trzciny cukrowej przepuszczonej przez młynek prasy do trzciny cukrowej można uzyskać ponad 8 uncji ekstraktu z trzciny cukrowej. Inwestycja w domową wyciskarkę do soków z trzciny cukrowej może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, nie tylko wzbogacić wyposażenie baru z sokami. Tworzenie własnego ekstraktu z trzciny cukrowej może podnieść poprzeczkę w grze o świeży sok owocowy, a także wyeliminować potrzebę posiadania w swojej spiżarni cukrów rafinowanych i przetworzonych. Nie wspominając już o tym, że jest to świetna wskazówka dotycząca soków, którą warto mieć pod ręką.
W 2016 roku ponad 40% millenialsów poszukiwało wyjątkowych smaków i produktów dostosowanych do ich potrzeb, jeśli chodzi o owoce i soki. Korzyści płynące z picia soków nie muszą być wyłącznie zdrowotne. Sokowanie może być zabawnym i smacznym sposobem na urozmaicenie diety i eksperymentowanie z różnymi produktami i przepisami. Nawet jeśli jesteś początkujący i zastanawiasz się, jak założyć bar z sokami we własnej kuchni, wystarczy, że sprawdzisz, jaka sokowirówka będzie odpowiednia dla Twoich potrzeb. I pamiętaj, że cały świat dostrzega korzyści płynące z picia soków i wyraża je poprzez swoje praktyki kulinarne i kulturowe, więc nie trać inspiracji i oddaj hołd!