Parametry i zastosowanie jednoślimakowych wyciskarek do soków

Parametry i zastosowanie jednoślimakowych wyciskarek do soków

Wyciskarki to nie sokowirówki. Różnica pomiędzy tymi urządzeniami jest tak naprawdę gigantyczna i polega przede wszystkim w sposobie, w jaki sokowirówki i wyciskarki radzą sobie z uzyskiwaniem soku z różnych produktów, tych miękkich jak i tych twardszych. Sokowirówki bardzo szybko obracają specjalnymi tarczami, zdzierają owoce i warzywa, rzucają miąższ na specjalne sita i w ten sposób uzyskują soki. W wyciskarkach mamy do czynienia z wolno obracającym się wałem. Dokonuje on miażdżenia surowca, przez co sok wypływa z nich naturalnie. Wyciskarki mają zaledwie 7-200 obrotów na minutę, a sokowirówki mogą mieć ich nawet 30.000.

Proces wciskania soku w wyciskarkach ma trzy etapy.

Najpierw dochodzi do zmiażdżenia warzyw i owoców, w wyniku czego przerywane są ich włókna i ściany komórkowe. Następnie nacisk na surowiec powoduje, że wypływa jaz niego soki, które w ostatnim etapie trafiają na sito. Dochodzi tam do odsączania soku, a odpady trafiają do zewnętrznego pojemnika.

Bardzo łatwo odróżnić sok z wyciskarki od tego z sokowirówki. Sok z sokowirówki zazwyczaj jest wolny od wszelkich fragmentów miąższu owoców i warzyw, dzięki czemu jest klarowny, ale posiada mniej witamin i minerałów. Soki wyciskane mogą być bez najmniejszych problemów przechowywane przez około 3 dni i w tym czasie nie utracą swoich prozdrowotnych właściwości. Wyciskarki do soków w większości przypadków są urządzeniami w dużej mierze uniwersalnymi. Można za ich pomocą stworzyć na przykład mus, czyli homogeniczną masę stanowiącą połączenie soku i rozdrobnionego surowca. Musy to znakomity pokarm dla niemowląt. Wiele osób korzysta z nich do robienia lodów, shake’ów czy sorbetów.

Jak odróżnić sok z wyciskarki od soku z sokowirówki? Ilość różnych deserów, które może powstać w wyciskarkach, jest imponująca. Z ciekawszych zastosowań można wymienić też robienie masła orzechowego lub mielenie kawy. Niektóre z nich posiadają nawet możliwość tworzenia mąki lub makaronu o przeróżnych kształtach. Na rynku dostępne są wyciskarki o dwóch sposobach ustawienia wałka: pionowe oraz poziome. Różnią się one przede wszystkim tym, czy konieczne jest ręczne podawanie do nich surowca, czy poradzą sobie same z jego pobieraniem z odpowiedniego pojemnika. W obu przypadkach uzyskujemy sok najwyższej jakości i nadający się do przechowywania, ponieważ proces wyciskania nie powoduje jego napowietrzenia się, co jest kluczowe dla zablokowania wielu negatywnych z naszego punktu widzenia procesów chemicznych.